2 maj 2013

Smaczne smakowe bułeczki

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszne, ciepłe bułeczki. Najlepsze są oczywiście te robione w domu. Ja znalazłam doskonały przepis na śniadaniowe bułeczki na blogu Happy Home Baking. Są pachnące i maślane. Łatwo też dostosować je do własnych upodobań - wystarczy zmienić smak masła, którym nadziewa się bułki (ja właśnie tak zrobiłam).


SKŁADNIKI:
na 8 sporych bułek
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g roztopionego masła
masło do nadziania:
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 suszone pomidory z oliwy
  • 1 gałązka tymianku lub kilka listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól

Wszystkie składniki ciasta chlebowego zagnieć dokładnie w misce. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Wysmaruj miskę olejem i obtocz w nim kulę ciasta, przykryj wszystko ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godziny. Jeśli nie masz w domu ciepłego miejsca, włóż ciasto do nastawionego na 40ºC piekarnika.

Kiedy bułki będą rosnąć, przygotuj smakowe masła. posiegaj drobno suszone pomidory i listki tymianku lub bazylii. Połącz je z 30 g masła. Dodaj szczyptę soli do smaku. Tak samo przygotuj pozostałe 30 g masła - posiekaj czosnek i pietruszkę. Masła włóż do lodówki.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części i z każdej uformuj podłużną bułeczkę. Nastaw piekarnik na
180ºC, w czasie kiedy będzie się nagrzewał, bułeczki akurat odpoczną i wyrosną.



Kiedy piekarnik osiągnie odpowiedną temperaturę natnij każdą bułkę i nadziej ją smakowym masłem.


Bułki piecz ok. 15 - 20 minut. Upieczone odstaw na kratkę do przestygnięcia.


Śniadaniowe przysmaki możesz podać jeszcze ciepłe. Jeśli chcesz możesz też poczekać aż wystygną i zrobić z nich pyszne tosty.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz