Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszne, ciepłe bułeczki. Najlepsze są oczywiście te robione w domu. Ja znalazłam doskonały przepis na śniadaniowe bułeczki na blogu Happy Home Baking. Są pachnące i maślane. Łatwo też dostosować je do własnych upodobań - wystarczy zmienić smak masła, którym nadziewa się bułki (ja właśnie tak zrobiłam).
SKŁADNIKI:
na 8 sporych bułek
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- 260 g mleka
- 30 g roztopionego masła
masło do nadziania:
- 60 g miękkiego masła
- 2 suszone pomidory z oliwy
- 1 gałązka tymianku lub kilka listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- sól
Wszystkie składniki ciasta chlebowego zagnieć dokładnie w misce. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Wysmaruj miskę olejem i obtocz w nim kulę ciasta, przykryj wszystko ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godziny. Jeśli nie masz w domu ciepłego miejsca, włóż ciasto do nastawionego na 40ºC piekarnika.
Kiedy bułki będą rosnąć, przygotuj smakowe masła. posiegaj drobno suszone pomidory i listki tymianku lub bazylii. Połącz je z 30 g masła. Dodaj szczyptę soli do smaku. Tak samo przygotuj pozostałe 30 g masła - posiekaj czosnek i pietruszkę. Masła włóż do lodówki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części i z każdej uformuj podłużną bułeczkę. Nastaw piekarnik na
180ºC, w czasie kiedy będzie się nagrzewał, bułeczki akurat odpoczną i wyrosną.
Kiedy piekarnik osiągnie odpowiedną temperaturę natnij każdą bułkę i nadziej ją smakowym masłem.
Bułki piecz ok. 15 - 20 minut. Upieczone odstaw na kratkę do przestygnięcia.
Śniadaniowe przysmaki możesz podać jeszcze ciepłe. Jeśli chcesz możesz też poczekać aż wystygną i zrobić z nich pyszne tosty.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz