30 kwi 2013

Truskawkowe babeczki z kremem

Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. Są doskonałe do mufinek i babeczek. Dziś zrobiłam bardzo łatwe babeczki z truskawkami i kremem z ricotty. Oryginalny przepis pochodzi z ksiązki Babeczki słodkie i pikantne wydawnictwa Weltbild.


SKŁADNIKI:
(na 12-14 babeczek)
  • 260 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g truskawek (część odłóż do dekroacji)
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego
krem:
  • 250 g ricotty
  • 50 g gęstej słodkiej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka glukozy
Piekarnik nastaw na na 180°C, a blachę do mufinek wyłóż papilotkami.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Umyte i osuszone truskawki pokrój na małe kawałki i wymieszaj z mąką.

Jajko rozbełtaj z olejem, cukrem i jogurtem. Połącz wszystkie składniki.

Babeczki piesz ok. 25 minut. Upieczone odstaw do ostygnięcia na kretkę. Przygotuj krem.

Serek wymieszaj dokładnie ze śmietaną i cukrem/glukozą i wstaw do schłodzenia do lodówki.

Zimne babeczki udekoruj kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, ale możesz tez posmarować je za pomocą noża. Na wierzchu każdej babeczki połóż kawałeczek truskawki.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz