23 kwi 2013

Owocowe niebo

Wiosna już się zadomowiła i pora na lżejsze, owocowe desery jest idealna. Deser który Wam dziś pokażę często gości w domu mojej Mamy w postaci ciasta na całą blachę. Mniej zrobić nie można, bo znika błyskawicznie.


SKŁADNIKI:
na 6-8 porcji
  • opakowanie biszkoptów (nie zużyjesz całego)*
  • 150 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
  • 250 g śmietany 36 %
  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
* możesz upiec tradycyjny biszkopt w tortownicy

Galaretki zróbcie w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu, ale zmniejszcie ilość wody do 250 ml na 1 galaretkę. Odstawcie je w chłodne miejsce do stężenia.

Jeśli używacie mrożonych owoców, zagotujcie w rondelku odrobinę wody i wrzućcie mrożonkę. Kiedy owoce się rozgotują dodajcie cukier i odparujcie nadmiar wody.

Jeśli owoce są świeże, po prostu rozgniećcie je widelcem na papkę.

Kiedy galaretka będzie już lekko stężała ubij śmietanę.

1 galaretkę wymieszajcie dokładnie z owocami. Jeśli używacie całego biszkoptu, wylejcie ją na ciasto. Jeśli używacie biszkoptów możecie, tak jak ja, najpierw wylać do formy lub miski galaretkę z owocami, a później zanużyć w niej biszkopty.


Kiedy galaretka z owocami będzie już trochę sztywna, wylejcie na górę galaretkę wymieszaną z bitą śmietaną.
Wstawcie deser do lodówki na kilka godzin.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz