2 kwi 2013

Jogurowe babeczki z cytrynową nutą według Nigelli

Delikatne, puszyste, wilgotne i cudownie cytrynowe. Dokładnie takie są babeczki jogurtowe według Nigelli Lawson. Nie bez powodu znalazły się one w książce Jak być domową boginią.


SKŁADNIKI:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 75 g masła
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g drobnego cukru
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny


Piekarnik włączcie na 170º C. Przygotujcie foremki. Ja używam formy na mini babki (trochę większe niż na muffiny, z podanych proporcji wyszły mi 4 babeczki), ale możecie użyć małej keksówki lub formy do muffinek. Formę/y wysmarujcie olejem lub masłem i wysypcie mąką.

Rozupśćcie masło i odstawcie je do ostygnięcia.

W sporej misce wymieszajcie jogurt z rozbełtanymi jajkami. Dodajcie chłodne masło i otarą z 1 cytryny skórkę. Możecie dodać też łyżkę soku z cytyny.

W osobnym naczyniu wymieszajcie mąkę, sodę, szczyptę soli i drobny cukier. Suchą mieszaknę dodajcie do mokrej.

W zależności od wielkości waszych foremek babeczki powinny piec się od 20 do 35 minut (do suchego patyczka).


Upieczone babeczki wyjmijcie na kratkę do ostygnięcia. Kiedy będą chłodne, przygotujcie lukier. Cukier puder utrzyjcie z sokiem z cytryny. Gęstym lukrem udekorujcie babeczki.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. zrobiłam je wczoraj- pyszne są! :)
    tylko lukier był trochę za kwaśny, może mniej soku powinnam dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier z założenia ma być kwaśny. Jeśli wolisz łagodniejszy to następnym razem użyj mniej soku z cytryny i dodaj trochę wody.

      Usuń
    2. wiesz, ja lubię taki sklepowy słodziutki :P
      ale spróbuję z wodą następnym razem :)

      Usuń