25 kwi 2013

Mieszany chleb pełnoziarnisty

Pieczenie chleba daje wiele radości. Właśnie dlatego warto próbować. Dziś pokażę Wam pierwszy chleb, który upiekłam zdecydowanie modyfikując oryginalny przepis. Będzie to moja wersja chleba na zakwasie z Jak być domową boginią Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:

  • 400 ml aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki żytniej
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
  • 200-300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • odrobina oleju

Mąki wymieszaj z drożdżami, solą i kminkiem. Połącz i zagnieć wszystkie składniki chleba. Jeśli potrzeba dodaj trochę mąki lub wody. Ciasto zagniataj przez kilka minut aż będzie gładkie i sprężyste.

Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski i obróć kilka razy, tak aby ciasto pokryło się olejem. Przykryj naczynie i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Są na to dwa sposoby:
1. włóż ciasto na całą noc do lodówki, lub
2. włącz piekarnik na ok. 40°C i wstaw ciasto na ok. godzinę

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę i mocno uderz pięścią. Pozagniataj je przez kilka minut (2-3), uformuj bochenek, ułóż go na wyłożonej papierem blaszce, przykryj i odstaw na 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięty bochenek delikatnie ponacinaj bardzo ostrym nożem. Chleb piecz ok. 45 minut. Jak podpowiada Nigella Lawson, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, kiedy mocno zastukasz w spód.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz