Pieczenie chleba daje wiele radości. Właśnie dlatego warto próbować. Dziś pokażę Wam pierwszy chleb, który upiekłam zdecydowanie modyfikując oryginalny przepis. Będzie to moja wersja chleba na zakwasie z Jak być domową boginią Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI:
- 400 ml aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g mąki żytniej
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
- 200-300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- odrobina oleju
Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski i obróć kilka razy, tak aby ciasto pokryło się olejem. Przykryj naczynie i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Są na to dwa sposoby:
1. włóż ciasto na całą noc do lodówki, lub
2. włącz piekarnik na ok. 40°C i wstaw ciasto na ok. godzinę
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę i mocno uderz pięścią. Pozagniataj je przez kilka minut (2-3), uformuj bochenek, ułóż go na wyłożonej papierem blaszce, przykryj i odstaw na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięty bochenek delikatnie ponacinaj bardzo ostrym nożem. Chleb piecz ok. 45 minut. Jak podpowiada Nigella Lawson, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, kiedy mocno zastukasz w spód.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz