Baklawa to doskonały bałkański/grecki wypiek. Jego podstawą są ciasto filo i orzechy. Ja pokarzę Wam dziś inspirowane baklawą mufiny. Oryginalny przepis pochodzi z książki The Joy of Muffins.
SKŁADNIKI:
nadzienie i polewa:
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 50 g siekanych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g brązowego cukru
- 45 g stopionego masła
- 50 g ciemnej czekolady
ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g cukru do wypieków
- 1 jajko
- 45 g stopionego masła
- 174 ml jogurtu naturalnego + 75 ml mleka (lub 250 ml maślanki)
Piekarnik nastaw na 200°C, a blachę do mufinek wyłóż papilotkami.
Wymieszaj orzechy, cynamon, brązowy cukier i masło. Nadzienie odstaw na chwilę i przygotuj ciasto.
Wymieszaj suche składniki ciasta (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier). W osobnym naczyniu rozbełtaj jajko, masło i jogurt z mlekiem (lub maślankę).
Połącz mokre składniki ciasta z suchymi.
Do papilotek nakładaj po 1 łyżce ciasta, potem odrobinę nadzienia i resztę ciasta. Zużyjesz zapewne ok. 1/2 nadzienia.
Mufinki piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Upieczone wyjmij na kratkę do ostygnięcia. Kiedy będą już chłodne przygotuj polewę.
Roztop czekoladę i wymieszaj z resztą nadzienia. Smaruj chłodne mufinki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz