28 kwi 2013

Babeczkowe baklawy

Baklawa to doskonały bałkański/grecki wypiek. Jego podstawą są ciasto filo i orzechy. Ja pokarzę Wam dziś inspirowane baklawą mufiny. Oryginalny przepis pochodzi z książki The Joy of Muffins.


SKŁADNIKI:
nadzienie i polewa:
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 50 g siekanych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g brązowego cukru
  • 45 g stopionego masła
  • 50 g ciemnej czekolady
ciasto:
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 45 g stopionego masła
  • 174 ml jogurtu naturalnego + 75 ml mleka (lub 250 ml maślanki)
Piekarnik nastaw na 200°C, a blachę do mufinek wyłóż papilotkami.

Wymieszaj orzechy, cynamon, brązowy cukier i masło. Nadzienie odstaw na chwilę i przygotuj ciasto.

Wymieszaj suche składniki ciasta (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier). W osobnym naczyniu rozbełtaj jajko, masło i jogurt z mlekiem (lub maślankę).

Połącz mokre składniki ciasta z suchymi.

Do papilotek nakładaj po 1 łyżce ciasta, potem odrobinę nadzienia i resztę ciasta. Zużyjesz zapewne ok. 1/2 nadzienia.

Mufinki piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Upieczone wyjmij na kratkę do ostygnięcia. Kiedy będą już chłodne przygotuj polewę.


Roztop czekoladę i wymieszaj z resztą nadzienia. Smaruj chłodne mufinki.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz