Pieczenie chlebów wciąga niesamowicie! Ja jestem już uzależniona ;) Na szczęście jest to uzależnienie pozytywne. Dziś z samego rana upiekłam bardzo prosty, szybki i pyszny pszenny chleb. Przepis pochodzi z Jak być domową boginią Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI:
zaczyn:
- 180 ml uśpionego zakwasu
- 180 ml wody
- 100 g mąki żytniej lub pszennej chlebowej
chleb:
- 500 g pszennej mąki chlebowej (typ 750)
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 200-300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- odrobina oleju
Uśpiony zakwas dokarm 180 ml ciepłej wody i 100 g mąki żytniej lub pszennej chlebowej. Słoik przykryj szczelnie folią aliminiową i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Zaczyn możesz zastąpić 400 ml aktywnego zakwasu.
Kiedy zaczyn jest już gotowy połącz i zagnieć wszystkie składniki chleba. Jeśli potrzeba dodaj trochę mąki lub wody. Ciasto zagniataj przez kilka minut aż będzie gładkie i sprążyste.
Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski i obróć kilka razy, tak aby ciasto pokryło się olejem. Przykryj naczynie i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Są na to dwa sposoby:
1. włóż ciasto na całą noc do lodówki, lub
2. włącz piekarnik na ok. 40°C i wstaw ciasto na ok. godzinę
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę i mocno uderz pięścią. Pozagniataj je przez kilka minut (2-3), uformuj bochenek, ułóż go na wyłożonej papierem blaszce, przykryj i odstaw na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięty bochenek delikatnie ponacinaj bardzo ostrym nożem. Chleb piecz ok. 40 minut. Jak podpowiada Nigella Lawson, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, kiedy mocno zastukasz w spód.
Ciepły chleb odstaw do wystudzenia na kratkę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz