22 kwi 2013

Prosty chleb pszenny

Pieczenie chlebów wciąga niesamowicie! Ja jestem już uzależniona ;) Na szczęście jest to uzależnienie pozytywne. Dziś z samego rana upiekłam bardzo prosty, szybki i pyszny pszenny chleb. Przepis pochodzi z Jak być domową boginią Nigelli Lawson.



SKŁADNIKI:

zaczyn:
  • 180 ml uśpionego zakwasu
  • 180 ml wody
  • 100 g mąki żytniej lub pszennej chlebowej
chleb:
  • 500 g pszennej mąki chlebowej (typ 750)
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • odrobina oleju

Uśpiony zakwas dokarm 180 ml ciepłej wody i 100 g mąki żytniej lub pszennej chlebowej. Słoik przykryj szczelnie folią aliminiową i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Zaczyn możesz zastąpić 400 ml aktywnego zakwasu.

Kiedy zaczyn jest już gotowy połącz i zagnieć wszystkie składniki chleba. Jeśli potrzeba dodaj trochę mąki lub wody. Ciasto zagniataj przez kilka minut aż będzie gładkie i sprążyste.

Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski i obróć kilka razy, tak aby ciasto pokryło się olejem. Przykryj naczynie i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Są na to dwa sposoby:
1. włóż ciasto na całą noc do lodówki, lub
2. włącz piekarnik na ok. 40°C i wstaw ciasto na ok. godzinę

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na stolnicę i mocno uderz pięścią. Pozagniataj je przez kilka minut (2-3), uformuj bochenek, ułóż go na wyłożonej papierem blaszce, przykryj i odstaw na 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięty bochenek delikatnie ponacinaj bardzo ostrym nożem. Chleb piecz ok. 40 minut. Jak podpowiada Nigella Lawson, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, kiedy mocno zastukasz w spód.



Ciepły chleb odstaw do wystudzenia na kratkę. 

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz