W mojej kuchni nadal rządzi Nigella. Tym razem do piekarnika trafiło jej oliwne ciasto czekoladowe (przepis pochodzi z Nigellisimy). Jest niezwykle proste i nie wymaga wielu składników, a zdecydowanie uprzyjemnia popołudniową herbatkę.
SKŁADNIKI:
- 150 ml oliwy
- 50 g kakao
- 125 ml wrzątku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeśli używasz cukru z wanilią, możesz pominąć ekstrakt)
- 150 g mielonych migdałów lub 125 g mąki pszennej (ja użyłam mąki)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g drobnego cukru ( ja użyłam 100 g drobnego cukru trzcinowego i 100 g cukru z wanilią)
- 3 jajka
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Tortownicę (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem wysmarujcie odrobiną oliwy, a spód wyłóżcie papierem do pieczenia.
Przesiane kakao zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj na gładką, półpłynną pastę. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, to dodaj go teraz do masy. Odstaw do ostygnięcia.
Cukier, jajka i oliwę utrzyj na jasną, puszystą masę. Jeśli używasz miksera, ucieraj masę ok. 3-5 minut, ja zrobiłam to ręcznie i zajęło mi to ok. 10 minut.
Do masy jajeczniej dodaj przestudzone kakao i ubijaj wszystko aż będzie gładkie. Wymieszaj mąkę/migdały z sodą i odrobiną soli i dodaj do reszty ciasta. Dokładnie wymieszaj ciasto.
Raczej płynne ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut - ciasto nie powinno być zbyt suche.
Upieczony placek odstaw do ostygnięcia.
Chłodne ciasto możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz