Tiramisu to doskonały włoski deser, znany chyba na całym świecie. W oryginalnym przepisie znajdziemy jednak surowe żółtka, a jak wiadomo nie każdy może je jeść. Dobrą alternatywą jest więc tiramisu ze śmietaną zamiast jajek. Bezpieczne nawet dla dzieci i kobiet w ciąży, a równie smaczne jak klasyczna wersja. Dodatkową zaletą "śmietankowego" tiramisu jest też jego błyskawiczne przygotowanie.
SKŁADNIKI:
- 250 g serka mascarpone
- 125 g gęstej słodkiej śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- filiżanka mocnej kawy
- 50 g likieru amaretto
- 150 g biszkoptów "języczków"
- kakao
Ubij na sztywno śmietankę. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Najwygodniej połączyć wszystko przy pomocy silikonowej łopatki.
Do filiżanki kawy wlej kieliszek amaretto. W płynie maczaj biszkopty i układaj je w naczyniu.* Na biszkopty nałóż połowę kremu. Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i znowu krem. ?Wierzch oprósz kakaem.
Gotowy deser włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.
SMACZNEGO!
*do tiramisu używa się prostokątnych, przezroczystych naczyń, ale możesz użyć innego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz