6 maj 2013

Tiramisu

Tiramisu to doskonały włoski deser, znany chyba na całym świecie. W oryginalnym przepisie znajdziemy jednak surowe żółtka, a jak wiadomo nie każdy może je jeść. Dobrą alternatywą jest więc tiramisu ze śmietaną zamiast jajek. Bezpieczne nawet dla dzieci i kobiet w ciąży, a równie smaczne jak klasyczna wersja. Dodatkową zaletą "śmietankowego" tiramisu jest też jego błyskawiczne przygotowanie.


SKŁADNIKI:
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g gęstej słodkiej śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • filiżanka mocnej kawy
  • 50 g likieru amaretto
  • 150 g biszkoptów "języczków"
  • kakao
Ubij na sztywno śmietankę. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Najwygodniej połączyć wszystko przy pomocy silikonowej łopatki.

Do filiżanki kawy wlej kieliszek amaretto. W płynie maczaj biszkopty i układaj je w naczyniu.* Na biszkopty nałóż połowę kremu. Na kremie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i znowu krem. ?Wierzch oprósz kakaem.

Gotowy deser włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.


SMACZNEGO!

*do tiramisu używa się prostokątnych, przezroczystych naczyń, ale możesz użyć innego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz