29 maj 2013

Dżem rabarbarowy

Opowieści o rabarbarze ciąg dlaszy. Tym razem do garnka trafił dżem. Pyszny, kwaskowaty, delikatnie słodzony dżem z rabarbaru i jabłek.


SKŁADNIKI:
  • 600 g rabarbaru
  • 400 g jabłek (twardych, kwaskowatych)
  • 300 g cukru
  • 3 listki żelatyny*
*żelatynę można zastąpić cukrem żelującym (wtedy pominąć zwykły cukier) lub żel-fixem. Jeśli chcecie zrezygnować z jakichkolwiek zagęszczaczy, musicie użyć znacznie więcej cukru - ok. 500-600 g.


Rabarbar i jabłka umyjcie i obierzcie. Rabarbar pokrójcie na niewielkie kawałki (1 cm). Jabłka, w zależności od upodobań, pokrójcie na większe lub mniejsze kawałki (ja wolę większe, wtedy nie rozpadają się w dżemie).

Owoce (tak, wiem, rabarbar to warzywo) wrzućcie do garnka, dodajcie cukier/cukier żelujący/żel-fix+cukier.

Kiedy rabarbar się rozpadnie, duście dżem jeszcze przez ok. 15 minut. Jeśli używacie żelatyny zamoczcie listki w ciepłej wodzie, odciśnijcie i dodajcie do dżemu.


Dżem nałóżcie do słoików, dobrze zakręćcie i pasteryzujcie gotująć słoiki ok 20 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz