Cudownie miękkie i delikatne z chrupiącą, rumianą skórką. Pszenne bułeczki do świetna podstawa śniadania (II śniadania też), a są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam, także początkującym.
SKŁADNIKI:
(na 8 niewielkich bułek)
- 300 g mąki chlebowej (ja użyłam typu 750) + ok. 20 g do podsypywania
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki miałkiej soli lub 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml letniej wody
Przesiej 300 g mąki do miski i wmieszaj wszystkie suche składniki. Powoli dolewaj wody i stale wyrabiaj ciasto. Połącz wszystkie składniki i podsypując stolnicę (ja używam silikonowej maty) wyrabiaj gładkie, ale dość luźne i sprężyste ciasto, ja robię to ok. 10-15 minut.
Wysmaruj olejem żaroodporną miskę i włóż do niej ciasto, obtocz je w oleju. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 1 godzinę do nastawionego na ok. 40°C piekarnika.
Przygotuj blachę do pieczenia - wyłóż ją papierem lub wysyp obficie mąką.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmij je i uderz pięścią, a później chwilę powyrabiaj. Uformuj 8 kulek równej wielkości i ułóż je na przygotowanej wcześniej blaszce. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (na blat blisko piekarnika).
Kiedy bułki będą wyrastać nagrzej piekarnik do 220°C. Do chłodnego jeszcze piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą, lub spryskaj nagrzany już piekarnik.
Bułki piecz ok. 15-20 minut. Kiedy będą rumiane, wyjmij je z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
mniammm!
OdpowiedzUsuńOwszem :) Szczególnie jeszcze ciepłe :D Polecam
OdpowiedzUsuń