Znalazłam ostatnio słoik zeszłorocznego musu jabłkowego. Kilka miesięcy stał i czekał na swoją kolej. Dziś zamienił się w pyszne babeczki jabłkowo cynamonowe. Są bardzo puszyste i delikatne, a przybrane kremem nadają się na eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI:
- 160 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki miałkiego cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeka cynamonu
- 0,5 szklanki musu z jabłek (możesz też użyć świeżych startych na drobnej tarce)
- 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
Piekarnik nastaw na 180°C. Zagłębiania blachy do mufinek wyłóż papilotkami.
Mąkę, sodę i cynamon wymieszaj i przesiej.
Miękkie masło ubij na jasną puszystą masę i stopniowo dodawaj cukier i jajka. Ubij wszystko na jednolitą masę.
Wymieszaj dokładnie śmietanę z musem jabłkowym.
Do masy maślanej dodawaj na zmianę po 1 łyżce suchych i mokrych składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitego i dość gęstego ciasta.
Papilotki wypełniaj prawie do pełna, babeczki urosną tylko odrobinę. Piecz je ok. 20-25 minut. Gotowe wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia na kratkę.
Wystudzone babeczki możesz udekorować kremem maślanym lub kremem z serka mascarpone z odrobiną śmietany 36 % (ja wolę tę opcję).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz