18 maj 2013

Sernik z cynamonową nutką

Serniki to wbrew pozorom ciasta dość łatwe i poradzi sobie z nimi nawet początkujący rezydent kuchni. Ten, który pokażę Wam dzisiaj ma delikatny aromat cynamonu i rodzynek wymoczonych w rumie. Nie zaszkodzi mu też odrobina cytryny.
Inspiracją był przepis na tort serowy z niewielkiej książeczki Die besten Quarkkuchen Ody Tietz.


SKŁADNIKI:
spód:
  • 220 g herbatników digestive
  • 80 g stopionego masła
nadzienie serowe:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki rumu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny


Piekarnik nastaw na 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem wysmaruj odrobiną masła, a spód wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz na drobny pył, dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj. Masą o konsystencji mokrego piasku wyłóż spód tortownicy. Ciasto włóż do lodówki.

Rodzynki zalej rumem i lekko podgrzej (owoce powinny wchłonąć rum). Ser wymieszaj z cukrem, mąką, śmietaną, cynamonem i migdałami. Dodaj 4 jajka i rodzynki i dokładnie wymieszaj.

Wyjmij z lodówki ciasto i wyłóż na nie masę serową. Ciasto piecz ok. 75 minut (aż zrumieni się z wierzchu).

Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do ostygnięcia.



SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz