Do tej pory rozmaryn kojarzył mi się z potrawami mięsnymi. Nigella Lawson przekonała mnie właśnie, że jest to dobry dodatek do ciasta. Zaintrygowana przepisem na ciasto rozmarynowe, który znalazłam w W Jak być domową boginią Nigelli Lawson, musiałam szybko go wypróbować.
SKŁADNIKI:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g drobnego jasnego cukru trzcinowego
- 3 duże jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- gałązka rozmarynu (ok. 10 cm)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
Nastaw piekarnik na 170°C, a keksówkę o wymiarach ok. 23x13x7 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj masło z drobnym cukrem. Kiedy będzie puszyste i jasne, dodawaj po 1 jajku i nadal ucieraj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli wmieszaj ją w masę maślaną.
Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do ciasta. Na koniec rozcieńcz ciasto mlekiem.
Masę wlej do keksówki i posyp górę cukrem. Piecz ok. 1 godzinę (do suchego patyczka).
Ciasto rozmarynowe jest bardzo proste, dlatego, żeby je urozmaicić możecie podaj je z gorącym musem jabłkowym lub lodami waniliowymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz