Rabarbar zdecydowanie jest teraz królem mojej kuchni. Po kompocie i tarcie, przyszła kolej na rabarbarowy czatnej. Podany przepis to delikatnie zmodyfikowana receptura na oryginalny angielski 'chutney'.
SKŁADNIKI:
- 500 g rabarbaru
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
- 2 średnie cebule
- 75 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 ostra papryczka
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 200 ml jabłkowego octu winnego
- 300 g brązowego cukru
Rabarbar, jabłko i cebule umyj, obierz i posiekaj na nieduże kawałeczki.
Korzeń imbiru zetrzyj na drobnej tarce, a papryczkę drobno posiekaj.
Wszystkie składniki wrzuć do sporego garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa się rozpadną.
Ugotowany czatnej nałóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Pasteryzuj gotując słoiki ok. 20 minut.
Gotowe słoiczki ułóż na półce w spiżarni i ciesz się wiosną :)
SMACZNEGO!
PS: Inka koniecznie chciała być na zdjęciach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz