28 maj 2013

Rabarbarowy czatnej

Rabarbar zdecydowanie jest teraz królem mojej kuchni. Po kompocie i tarcie, przyszła kolej na rabarbarowy czatnej. Podany przepis to delikatnie zmodyfikowana receptura na oryginalny angielski 'chutney'.


SKŁADNIKI:
  • 500 g rabarbaru
  • 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
  • 2 średnie cebule
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cm korzenia imbiru 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 200 ml jabłkowego octu winnego
  • 300 g brązowego cukru
Rabarbar, jabłko i cebule umyj, obierz i posiekaj na nieduże kawałeczki. 

Korzeń imbiru zetrzyj na drobnej tarce, a papryczkę drobno posiekaj.

Wszystkie składniki wrzuć do sporego garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa się rozpadną.

Ugotowany czatnej nałóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Pasteryzuj gotując słoiki ok. 20 minut.


Gotowe słoiczki ułóż na półce w spiżarni i ciesz się wiosną :)

SMACZNEGO!

PS: Inka koniecznie chciała być na zdjęciach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz