31 maj 2013

Ciabatta na zakwasie

Ciabatta to jeden z moich ulubionych rodzajów pieczywa. Sprężysta skórka i miękki, ale nie puszysty środek to świetne połączenie. Zwykle włoską ciabattę robi się z mąki pszennej, wody i drożdży. Tutaj znalazłam jednak przepis na ciabattę na zakwasie. Jest to w prawdzie wypiek dla cierpliwych, ale warto.

SKŁADNIKI:
(na 2 ciabatty)
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 550 g mąki pszennej chlebowej + ok. 50-70 g do podsypywania
  • 350 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • dodatki, w zależności od upodobań: suszone pomidory, oliwki, listki bazylii, suszona żurawina
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zakwasy i oliwę, a następnie powoli dolewając wody wyrób ciasto - będzie dość luźne i lepkie.

Wstępne ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i delikatnie uderz dłonią. Wyrób gładkie ciasto podsypując je stale mąką, aż będzie odchodziło od dłoni.

Jeśli chcesz, możesz teraz dodać smaczki. Posiekaj pomidory lub oliwki, porwij bazylię. Ciasto podziel na 2 części i w każdą wgnieć wybrane składniki. Wyrabiaj jeszcze ciasto przez kilka minut.

Z każdej części uformuj szeroki, spłaszczony walec, każdy obsyp mąką. Ciabatty ułóż na wyłożonej papierem blaszce i oddziel zwiniętą ściereczką. 


Blaszkę przykryj ściereczką lub folią aluminiową i odstaw bochenki na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Długi czas wyrastania jest tu baaaardzo ważny.

Piekarnik nagrzej do 250°C, lub najwyższej możliwej temperatury. Ciabatty piecz ok 20-25 minut.


Upieczone ciabatty wystudź na kratce.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz