1 cze 2013

Placek z truskawkami

Placek z owocami to ciasto bardzo uniwersalne i łatwe. W zależności od pory roku, można użyć bardzo różnych owoców. Teraz oczywiście najlepsze są truskawki, ale nadają się też wszelkie drobne owoce (wiśnie, maliny, porzeczki, śliwki) czy jabłka lub gruszki.


SKŁADNIKI:
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść truskawek
  • masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania formy

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.

Masło i cukier roztop w dużym garnku. Kiedy trochę przestygną wbij jajka i dokładnie wymieszaj - możesz mikserem. Dodaj ekstrakt waniliowy

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy jajecznej. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż naleśnikowe.

Ciasto wylej do foremki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki. Owoce wyłóż na ciasto - w czasie pieczenia delikatnie w nim zatoną.

Placek piecz 35-40 minut. Będzie dobry, kiedy wbity w niego patyczek wyjdzie suchy. Upieczone ciasto możesz oprószyć cukrem puderm.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz