4 cze 2013

Rabarbarówka

Właściwie nie piję alkoholu. Zwykle wykorzystuję go do pieczenia lub gotowania, ale czasami odrobina procentów nie zaszkodzi. Rabarbarówka skusiła mnie przede wszystkim kolorem. Po kilku dniach nabiera cudownie różowej barwy. Przepis znalazłam w Jak być domową boginią Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:
(na 1 litr nalewki bez owoców)
  • 600 g rabarbaru (waga po obraniu, przed ok. 1 kg)
  • 300 g cukru
  • 1 l wódki
Przygotuj słoiki lub butelki z szeroką szyjką. Jeśli są "z recyclingu" wyparz je przed użyciem. Potrzebne będą 2 słoiki litrowe lub więcej mniejszych. 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Podziel go i wrzuć do słoików. Do każdego dorzuć odpowiednią ilość cukru. Zakręć słoiki/butelki i wstrząśnij. Rabarbar zalej wódką.

rabarbarówka świeżo zrobiona

Dobrze zakręcone słoiki odstaw na co najmniej 6 tygodni. Już po kilku dniach nalewka zacznie zmieniać kolor, ostatecznie będzie intensywnie różowa.

Kiedy uznasz, że rababrarówka ma wystarczająco mocny aromat, odlej płyn do butelki. Owoce możesz zużyć do ciasta lub deserów, ale pamiętaj, że będą wysoko procentowe.

rabarbarówka "tygodniowa"

Rabarbarówka nadaje się do spożycia przez ok. 6 miesięcy od przygotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz