24 cze 2013

Pszenny chleb z San Francisco

Pszenny chleb wyłącznie na zakwasie, bez użycia drożdży. Jest cięższy i mniej puszysty niż chleb na drożdżach, ale równie smaczny :) Chleb ma dość luźną konsystencję, więc lepiej piec go w foremce. Przepis znaleziony tutaj.


SKŁADNIKI:
  • 7 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • glazura: 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka skrobi kukurydzanej
W dużej misce wymieszaj 4 szklanki mąki, wodę i zakwas. Mieszankę przykryj folią i odstaw na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Kiedy starter wyrośnie (u mnie po nocy) dosyp pozostałą mąkę, sól i cukier i wyrób spójne ciasto. Jeśli trzeba dolej trochę wody. Ciasto powinno być gładkie, ale niezbyt zbite. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i chwilę wyrabiaj, podziel na 2 części. 2 formy keksówki (u mnie keksówka i tortownica) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub otrębami. Ciasto chlebowe włóż do foremek i odstaw na ok. 40 minut.

W czasie wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj glazurę. Połowę wody podgrzej w rondelku. Pozostałą część wymieszaj ze skrobią kukurydzaną i dolej do gorącej wody. Zagotuj stale mieszając.

Chleb wstaw do piekarnika. Po 10 minutach wierzch bochenków posmaruj glazurą. Wstaw do pieca jeszcze na 25 minut. Chleb powinien się ładnie zrumienić.


Upieczony chleb odstaw do wystygnięcia na kratkę.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz