6 cze 2013

Kruche babeczki z białą czekoladą

Kruche babeczki to doskonała podstawa wielu smacznych i efektownych łakoci. Tym razem delikatne kruche spody wypełniłam kremem z białej czekolady i kardamonu oraz kremem z mlecznej czekolady.


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
krem z białej czekolady:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łupinka nasion kardamonu
krem z mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gęstej słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
dodatkowo:
  • groszki czekoladowe, skórka pomarańczowa itp. do ozdoby

Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtko, cukier i śmietanę i  wyrób gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 1-2 godziny.
 
Nastaw piekarnik na 180°C. Foremki do babeczek wysmaruj olejem lub roztopionym masłem.
 
Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm placek. Ciastem wyłóż natłuszczone foremki, dobrze dociśnij je do ścianek. Każdą foremkę owiń dokładnie folią aluminiową, dociśnij ją do ciasta. Dzięki temu babeczki zachowają ładny kształt.
 
Babeczki piecz ok. 10 minut, po tym czasie zdejmij folię i dopiecz ciasto, aż będzie rumiane. Upieczone babeczki odstaw w foremkach do ostygnięcia. Wyjmij (delikatnie!) jak tylko będziesz mógł wziąć foremki w dłoń.
 
Przygotuj kremy.
Roztop białą czekoladę. Dodaj do niej miękkie masło i śmietanę i dokładnie wymieszaj. Utłucz w moździerzu nasiona kardamonu i dodaj do kremu.
Krem z mlecznej czekolady przygotuj w ten sam sposób.
 
Wystudzone kruche spody nadziewaj za pomocą szprycy lub łyżeczki. Udekoruj babeczki groszkami czekoladowymi lub skórką pomarańczową.
 
SMACZNEGO!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz