14 cze 2013

Klasyczny tort truskawkowy

Sezon na truskawki to doskonały pretekst do kolejnych wypieków. Tym razem skusił mnie klasyczny tort truskawkowy z kremem śmietankowym. Jest łatwy, szybki i pyszny.


SKŁADNIKI:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 130 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
poza tym:
  • truskawki (ok. 200 g)
  • kieliszek amaretto lub wódki
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Brzegi tortownicy (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz formy z kominkiem, wysmaruj ją masłem i wysyp kaszką manną lub bułką tartą.

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

Ciasto wylej do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz ok. 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest dobrze wypieczony. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do wystygnięcia.

Przygotuj krem śmietankowy. Ubij kremówkę na sztywno i dodaj serek mascarpone oraz cukier puder (możesz z niego zrezygnować).

Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój owoce w plasterki.

Wystudzony biszkopt wyjmij z foremki i przekrój na 2 blaty. Spód ułóż na dużym talerzu lub paterze.

Wymieszaj alkohol z wodą (50/50) i nasącz spodni blat. Nałóż na niego niespełna połowę kremu i poukładaj truskawki (część odłóż do dekoracji). Na warstwę kremu i owoców połóż drugi biszkoptowy blat, nasącz go i udekoruj pozostałym kremem.


Ciasto udekoruj pozostałymi truskawkami.


SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz