30 cze 2013

Czereśniak

Doskonale lekkie czekoladowe ciasto, pyszny krem i góra czereśni. Brzmi cudownie? To właśnie czereśniak ;-P Torcik na bazie Devil's food cake, kremu mascarpone i soczystych owoców.
Ciasto można przygotować do 2 dni wcześniej, a w dniu podania dodać krem i owoce.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 50 g przesianego ciemnego kakao
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła (i odrobina do posmarowania formy)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka (M)
krem:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • cukier puder (ilość zależy od słodyczy czereśni)
poza tym:
  • 400 g czereśni


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Potrzebne będą 2 tortownice (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem. Brzegi tortownic nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz jedną blaszkę, możesz piec po 1 placku.
Przesiane kakao wymieszaj z cukrem muscovado i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aby ostygło.
Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem, przesiej wszystko do osobnej miski.

Masło i drobny cukier ubij na jasną, puszystą masę. Gdy będzie gotowa, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie.

Później dodaj 1 jajko i 2 łyżki mąki, znów dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne jajko i resztę mąki, wymieszaj na ile to możliwe i dodaj płynną masę kakaową. Mikserem na najwolniejszych obrotach, lub trzepaczką dokładnie wszystko wymieszaj.

Ciasto podziel na 2 blaszki i piecz ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstaw na kilka minut w foremkach, a później wyjmij na kratkę do wystygnięcia.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno i dodaj serek mascarpone. Dodaj cukier puder. Ja użyłam 4 łyżek, ale miałam dość kwaskowate czereśnie. Ubijaj krem chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub ręcznie.


Na paterze ułóż wystudzony placek, nałóż na niego 1/4 kremu i na całej powierzchi ułóż pozbawione pestek połówki czereśni. Przykryj 1/3 pozostałego kremu. Ułóż drugi placek i powtórz nakładanie kremu i owoców. Na wierzch ułóż jeszcze jedną warstwę owoców.


Schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz