1 lip 2013

Truskawkowy 'curd'

Curd, czyli krem na bazie masła i jajek to przysmak znany przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. Tradycyjnie jest to lemon curd, czyli krem cytrynowy. Latem warto jednak przygotować jego truskawkowy odpowiednik.
Przepis pochodzi z magazynu Food & Friends (nr 3/2013, www.foodandfriends.pl).

SKŁADNIKI:
  • 250 g truskawek
  • 1 limonka lub 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki. Owoce przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Później rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i przetrzyj przez sito.

Purée truskawkowe przełóż do żaroodpornej miski. Dodaj sok i skórkę z limonki/cytryny, cukier i masło. Masę podgrzewaj nad garnkiem z gotującą się wodą (w kąpieli wodnej) i stale mieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i mieszaj krem aż wszystko się podłączy.

Krem podgrzewaj stale mieszając aż zgęstnieje. Zajmie to ok. 25-30 minut.


'Curd' przelej do wyparzonego słoika, zakręć i odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Znajoma filiżanka:D tak jakby przyjechała do ciebie z Poznania:D

    OdpowiedzUsuń