29 lip 2013

Muffinki z owocami lata

Krzaczki w ogródku moich rodziców obrodziły w agrest i porzeczkę. Jak wiecie zrobiłam z nich już galaretkę, teraz jednak miałam ochotę na pełne owoców ciasto. Ponieważ ciasto miało urozmaicić spotkanie przy ognisku, najlepsze okazały się muffinki. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach i trochę go zmodyfikowałam. Z podanych ilości wyszły 24 muffinki.


SKŁADNIKI:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • 500 g owoców: agrestu oraz czarnych i czerwonych porzeczek
Piekarnik nagrzej do 160ºC. 2 blachy do muffinek wyłóż papilotkami.

Owoce umyj i odszypułkuj.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku i nadal ubijaj.

*Jeśli masz całe migdały, zmiel je teraz (bez brązowej skórki) lub dobrze posiekaj.

Mąkę wymieszaj z migdałami, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.

Do masy maślanej dodawaj partiami suche składniki. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Na koniec dodaj sok z cytryny i owoce.

Papilotki napełnij do 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 35 minut, ale po 25 minutach sprawdź patyczkiem czy nie są już przypadkiem gotowe.


Upieczone muffiny odstaw do wystudzenia na kratkę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz