Lato w ogródku to przede wszystkim wspaniale owoce. Teraz królują kolorowe porzeczki i agrest, a ja nie mogłam oprzeć się pokusie zamienienia ich w pyszny deser. Właśnie dlatego w mojej kuchni powstał kolorowy deserek z pysznych owocowych galaretek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale też oko.
SKŁADNIKI:
- 300 g agrestu
- 50 g cukru
- 500 ml wody
- 3 łyżki żelatyny
- 150 g czerwonych porzeczek
- 20 g cukru
- 250 g wody
- 1,5-2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie (120 g) homogenizowanego serka waniliowego
- agrest i porzeczki do ozdoby
Z agrestu, cukru i wody ugotuj kompot. Kiedy owoce będą bardzo miękkie, a płyn nabierze intensywnego smaku, przetrzyj kompot z owocami przez sito.
Żelatynę rozpuść w odrobinie kompotu i wymieszaj z resztą. Galaretkę wlej do pucharków lub ładnych szklanek. Możesz dorzucić do każdej po kilka owoców agrestu. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki żeby stężała.
Kiedy galaretka agrestowa będzie już ścięta, przygotuj warstwę porzeczkową. Z porzeczek, wody i cukru ugotuj kompot i przetrzyj go przez sito. Jeśli nie przeszkadzają Ci małe pestki, nie musisz kompotu przecierać. W odrobinie kompotu rozpuść żelatynę i dodaj do reszty. Galaretkę wylej na warstwę agrestową, wystudź i wstaw do lodówki żeby stężała.
Gdy galaretka porzeczkowa stężeje, przygotuj warstwę z serka homogenizowanego. Galaretkę cytrynową rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienie. Kiedy zrobiony łyżką ślad w galaretce nie będzie od razu znikał, wymieszaj ją z serkiem waniliowym i wylej na galaretkę porzeczkową. Odstaw wszystko do lodówki.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, deser będzie gotowy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz