15 lip 2013

Deser prosto z ogrodu

Lato w ogródku to przede wszystkim wspaniale owoce. Teraz królują kolorowe porzeczki i agrest, a ja nie mogłam oprzeć się pokusie zamienienia ich w pyszny deser. Właśnie dlatego w mojej kuchni powstał kolorowy deserek z pysznych owocowych galaretek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale też oko.


SKŁADNIKI:
  • 300 g agrestu
  • 50 g cukru
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 20 g cukru
  • 250 g wody
  • 1,5-2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie (120 g) homogenizowanego serka waniliowego 
  • agrest i porzeczki do ozdoby
Z agrestu, cukru i wody ugotuj kompot. Kiedy owoce będą bardzo miękkie, a płyn nabierze intensywnego smaku, przetrzyj kompot z owocami przez sito. 

Żelatynę rozpuść w odrobinie kompotu i wymieszaj z resztą. Galaretkę wlej do pucharków lub ładnych szklanek. Możesz dorzucić do każdej po kilka owoców agrestu. Galaretkę wystudź i wstaw do lodówki żeby stężała.

Kiedy galaretka agrestowa będzie już ścięta, przygotuj warstwę porzeczkową. Z porzeczek, wody i cukru ugotuj kompot i przetrzyj go przez sito. Jeśli nie przeszkadzają Ci małe pestki, nie musisz kompotu przecierać. W odrobinie kompotu rozpuść żelatynę i dodaj do reszty. Galaretkę wylej na warstwę agrestową, wystudź i wstaw do lodówki żeby stężała.


Gdy galaretka porzeczkowa stężeje, przygotuj warstwę z serka homogenizowanego. Galaretkę cytrynową rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienie. Kiedy zrobiony łyżką ślad w galaretce nie będzie od razu znikał, wymieszaj ją z serkiem waniliowym i wylej na galaretkę porzeczkową. Odstaw wszystko do lodówki. 


Kiedy ostatnia warstwa stężeje, deser będzie gotowy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz