4 lip 2013

Ptysie z nadzieniem truskawkowym

Ciasto ptysiowe, czyli parzone zawsze było dla mnie czarną magią. Wydawało mi się, że skoro jest takie smaczne, to musi być trudne. Jak widać, człowiek uczy się całe życie :) Ostatnio moja kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o książkę z serii Klasa Mistrzów wydawnictwa Świat Książki Wypieki Anneki Manning, właśnie tam znalazłam doskonałe przepis na wiele różnych ciast (słodkich i wytrawnych) także parzonych. Okazało się, że ciasto parzone jest zupełnie łatwe, trzeba tylko baaaaardzo dokładnie odważyć składniki.


SKŁADNIKI:
na ok. 25-30 ptysiów:
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 150 ml wody
  • 3-4 całe jajka
nadzienie:
Piekarnik nastaw na 200°C. 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, sól i cukier przesiej do miski i dobrze wymieszaj.

Do garnka włóż masło i wlej wodę. Zagotuj na niewielkim ogniu. Uwaga, masło powinno się rozpuścić przed zagotowaniem wody.

Zdejmuj garnek z ognia, szybko dosyp mąkę i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Postaw garnek na małym ogniu i mieszając podgrzewaj przez minutę lub do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka (ale niezbyt długo).

Przełóż masę do misy miksera i odstaw na 5 minut do wystygnięcia. Miksując masę dodaj 1 jajko. Kiedy się zupełnie wchłonie, dodaj kolejne. Być może nie wykorzystasz wszystkich jajek. Ciasto będzie gotowe, kiedy ciężko będzie odpadać z łopatki miksera.

Ciasto nałóż do worka cukierniczego i wyciskaj niewielkie 'kulki' na blachę. Możesz też nakładać ciasto łyżką. Zachowaj odstęp między ciastkami, bo trochę urosną.

Spryskaj piekarnik i blachy z ciastkami wodą. Ptysie piecz w temperaturze 200°C przez 12 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180°C, zamień blachy miejscami i piecz jeszcze 15 minut. Ptysie powinny urosnąć i być złociste.

Upieczone ciastka przełóż na kratkę do wystygnięcia.


Wystudzone ptysie nadziej kremem truskawkowym za pomocą szprycy lub dużej strzykawki.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz