5 cze 2013

Chleb z figami

Zazwyczaj wolę chleby na zakwasie, ale chleb z figami, mimo, że na drożdżach, jest wyjątkowy. Miękki w środku, pełen słodkich fig i z chrupiącą skórką. Przepis znalazłam tutaj.

SKŁADNIKI:
  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej (jeśli używasz drobnoziarnistej, wystarczy 1 łyżeczka)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 425 ml ciepłej wody
  • 200 g suszonych fig (możesz je zastąpić żurawiną, rodzynkami lub innymi suszonymi owocami)
Przesianą mąkę wymieszaj z pieprzem, solą i drożdżami. Dodaj oliwę i powoli dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut.

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste, włóż je do natłuszczonej miski i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Jeśli Twoja kuchnia jest chłodna, możesz wstawić ciasto do włączonego na 40°C piekarnika.

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i zagnieć je z posiekanymi figami. Uformuj bochenek, obsyp go delikatnie mąką, natnij z wierzchu i odstaw na 15 minut.


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleb piecz ok. 40 minut. Sprawdź czy jest upieczony stukając w spód, głuchy dźwięk oznacza, że jest dobry.


SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Domowy chleb jest zawsze najlepszy ;) Skuszę się na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ja dziś na śniadanie zjadłam resztkę i nadal był smaczny :) Sklepowy byłby już niejadalny.

      Usuń