19 cze 2013

Galaretka truskawkowa

Galaretka pełna truskawkowej słodyczy to najlepszy czerwcowy deser. Truskawki są teraz w rozsądnej cenie, więc można się nimi objadać bez przeszkód.


SKŁADNIKI:
na 2 duże lub 4 małe porcje
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 50 ml wody
  • biszkopty - po 1 na porcję
Truskawki umyj, osusz i wytnij szypułki. Zmiksuj owoce w blenderze. Dodaj ocet balsamiczny i cukier waniliowy.

W niedużym rondelku zagotuj wodę. Rozpuść w niej żelatynę. Upewnij się, że nie ma grudek i powoli wymieszaj żelatynę z musem owocowym.

Przygotuj pucharku lub foremki. Ja użyłam filiżanek. Do każdego naczynka włóż 1 biszkopt i wlej galaretkę. Biszkopt zapewne wypłynie, ale nie przejmuj się tym.


Galaretki włóż na kilka godzin do lodówki. 

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz