10 cze 2013

Tradycyjny jabłecznik z rabarbarem

Bardzo lubię szarlotkę na delikatnym kruchym cieście, ale ostatnio chodził za mną tradycyjny jabłecznik na grubym spodzie. Jest prosty i doskonale nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Inspiracją był przepis mojej sąsiadki.


SKŁADNIKI (na dużą blachę):
ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
nadzienie:
  • 2 kg twardych jabłek
  • 700 g rabarbaru
  • 3 łyżki masła
  • 50 g cukru waniliowego lub 40 g cukru i 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe - ok. 4 łyżek
  • cukier puder
Nastaw piekarnik na 180°C.

Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta. Dodaj masło i jajka i zagnieć gładkie, ale dość lepkie ciasto. Odstaw je do lodówki i przygotuj nadzienie.

Jabłka umyj i obierz. Połowę owoców zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Resztę pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 0,5 cm plastry.

W dużym garnku rozpuść 3 łyżki masła i dodaj owoce. Wsyp cukier i często mieszając duś wszystko aż kawałki jabłek będą delikatnie miękkie, a tarte jabłka lekko się rozgotują. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj cynamon i skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 2 nierówne części (odrobinę większą na spód i mniejszą na górę). Większą rozwałkuj na papierze do wypieków na wielkość blachy i razem z papierem przenieś na blaszkę. Jeśli to konieczne, dłońmi rozciągnij ciasto na wielkość blachy. Wstaw ciasto do piekarnika i podpiekaj przez 10-12 minut.

Podpieczony spód wyjmij z pieca i odstaw do przestygnięcia. Na chłodne ciasto wysyp wiórki kokosowe, na tak przygotowany spód nałóż owocowe nadzienie.

Na papierze do pieczenia rozwałkuj pozostałą część ciasta. Zwiń je w rulon razem z papierem i rozwiń na nadzieniu owocowym.

Piecz ciasto ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.


Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz