29 sty 2013

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy występuje w co najmniej połowie przepisów na ciasta i desery. Kupując "gotowce" mamy dwie opcje: tani, ale raczej marnej jakości cukier wanilinowy, czyli sztucznie aromatyzowany, albo cukier z prawdziwą wanilią, dobry, jednak relatywnie drogi. Ja cukier waniliowy robię sama.
To bardzo łatwe i tańsze niż gotowy.


Wystarczy przeciąć wzdłóż i na mniejsze kawałki 1 laskę wanili i włożyć do słoika z cukrem. Po kilku dniach cukier przejdzie już aromatem wanili i będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, kawy. Kiedy zużyjecie część cukru po porstu dosypcie do słoika kolejną porcję. Ja używam jednej laski wanili od blisko roku. "Przeszło" przez nią jakieś 4 kg cukru i nadal jest bardzo aromatyczna.
Wanilię możecie kupić w hipermarketach, ale warto sprawdzić w sklepach internetowych lub zielarskich, bo tam jest zdecydowanie tańsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz