SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 400 ml + 2 łyżki mleka
- tabliczka dobrej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- kieliszek amaretto
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka ciemnego kakao (gdy używasz mlecznej czekolady)
- pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 okrągłe biszkopty
Mleko (400 ml) podgrzejcie w rondlu z grubym dnem. Do gorącego mleka wrzućcie czekoladę i stale mieszajcie. Kiedy się rozpuści możecie dodać cukier waniliowy, amaretto i kakao.
Gdy wszystkie składniki się połączą rozmieszajcie skrobię z 2 łyżkami mleka i wlejcie do czekoladowego mleka. Budyń trzeba teraz zagotować stale mieszając.
Do filiżanek lub pucharków włóżcie po 1 biszkopcie. Można skropić go amaretto. Na biszkopt wyłóżcie budyń.
Można zjeść od razu, ale ja wolę przestudzony. Jeśli nie lubicie kożucha na budyniu, a nie chcecie zejść deseru od razu, przykryjcie pucharki folią spożywczą lub aluminiową.
Wierzch budyniu możecie posypać zrumienionymi migdałami lub płatkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz