14 sty 2013

Budyń z czekoladą

Budyń dla większości ludzi składa się z mleka i gotowej mieszanki z torebki. Można i tak, tylko po co. Domowy budyń to deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Poza tym wiemy co w nim jest i możemy kontrolować jakość składników.


SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 400 ml + 2 łyżki mleka
  • tabliczka dobrej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • kieliszek amaretto
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżka ciemnego kakao (gdy używasz mlecznej czekolady)
  • pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 okrągłe biszkopty

Mleko (400 ml) podgrzejcie w rondlu z grubym dnem. Do gorącego mleka wrzućcie czekoladę i stale mieszajcie. Kiedy się rozpuści możecie dodać cukier waniliowy, amaretto i kakao. 


Gdy wszystkie składniki się połączą rozmieszajcie skrobię z 2 łyżkami mleka i wlejcie do czekoladowego mleka. Budyń trzeba teraz zagotować stale mieszając.
Do filiżanek lub pucharków włóżcie po 1 biszkopcie. Można skropić go amaretto. Na biszkopt wyłóżcie budyń.


Można zjeść od razu, ale ja wolę przestudzony. Jeśli nie lubicie kożucha na budyniu, a nie chcecie zejść deseru od razu, przykryjcie pucharki folią spożywczą lub aluminiową.  


Wierzch budyniu możecie posypać zrumienionymi migdałami lub płatkami czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz