27 sty 2013

Orzeźwiające tiramisu

Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Bardzo lubię to klasyczne z kawą i amaretto, ale czasami wolę coś innego. Wtedy do serka mascarpone zwykle dodaję owoce. Dziś pod ręką miałam akurat borówki amerykańskie.

SKŁADNIKI:
  • 200 g biszkoptów "języczków"
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 125 g (opakowanie) borówek amerykańskich
  • kieliszek amaretto (lub 2)
  • filiżanka kawy lub mleka
  • 3 łyżki cukru z wanilią

Na początek oddzielcie białka od żółtek. Do żółtek dodajcie cukier i 1 kieliszek amaretto. Ubijcie na gładką puszystą masę. Cukier powinien się rozpuścić, a piana z żółtek mieć ładny, jasny kolor. Do masy powoli dodawajcie serek i dokładnie mieszajcie, tak żeby nie było grudek.
Ubijcie białka na bardzo sztywną pianę. Dodajcie je do masy serkowej i delikatnie wymieszajcie. Odłóżcie kilka ładnych owoców go ozdoby. Pozostałe rozgniećcie lekko widelcem i wymieszajcie z masą serową.
Kawę lub mleko wlejcie do dość płaskiej miseczki. Jeśli używacie kawy możecie dolać do niej kieliszek amaretto. Biszkopty moczcie kilka sekund w kawie/mleku i układajcie w naczyniu, w którym podacie tiramisu. Na warstwę biszkoptów wylejcie połowę masy serowej. To samo zróbcie z pozostałymi biszkoptami i masą.
Deser włóżcie na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa zgęstnieje ułóżcie na wierzchu borówki i oprószcie wszystko dobrym kakaem.



Ja niestety nie mam chwilowo płaskiego naczynia na tiramisu, więc zrobiłam je w misce, układając biszkopty promieniście.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz