31 sty 2013

Buraczki w czekoladzie?

Nie lubię buraków. Uwielbiam jednak kulinarne niespodzianki, nowości i eksperymenty. Właśnie dlatego postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z... burakami. Na ten osobliwy przepis trafiłam przeglądając stronę magazynu Delicious.  Jest pyszne!


SKŁADNIKI:

na ciasto:
  • 250 g czekolady (gorzkiej lub gorzkiej i mlecznej)
  • 3 jajka "L"
  • 180 g drobnego cukru trzcinowego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g surowego buraka
  • 1 łyżka śmietanki 36 %
na polewę:
  • 200 g białej czekolady 
  • 110 g śmietanki 36 %
  • sok z buraka (wyciśnięty z tego do ciasta)
  • ok. 100 g cukru pudru
Przygotujcie piekarnik i formę. Piekarnik nastawcie na 180°C/160°C z termoobiegiem. Tortownicę (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmarujcie masłem lub olejem. Spód wyłóżcie papierem do pieczenia.
250 g czekolady połamcie na kawałki i roztopcie w kąpieli wodnej. Jak zacznie się topić, możecie wyłączyć palnik pod garnkiem z wodą. Kiedy czekolada się topi przygotujcie buraka. Koniecznie róbcie to w gumowych rękawiczkach, bo burak doskonale farbuje wszystko z czym się zetknie! Obierzcie i zetrzyjcie buraka na drobnej tarce. Jeśli boicie się, że burak zafarbuje tarkę, posmarujcie ją wcześniej odrobiną oleju. Starte warzywo odstawcie aby puściło soki.
Jajka, cukier, olej i śmietanę ubijcie na gładką masę. Jeśli użyjecie miksera powinno to trwać ok 3 minuty. Do masy dodajcie wymieszaną z proszkiem i sodą mąkę i migdały. Wszystko delikatnie wymieszajcie. 
Odciśnijcie sok z buraka, ale nie wylewajcie go, bo będzie potrzebny do polewy. Wiórki buraczane wymieszajcie z czekoladą i dodajcie do pozostałej masy. Wymieszajcie wszystko dość dokładnie, ale nie za długo. Ciasto wlejcie do formy. Pieczcie ok. 50 minut. Po 40 sprawdźcie patyczkiem, bo może być już upieczone. Gotowe ciasto odstawcie na kratkę do wystygnięcia.


Gdy ciasto będzie już chłodne, możecie przygotować polewę.
Białą czekoladę, śmietankę i sok z buraka podgrzewajcie na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Powoli dodawajcie cukier puder. Polewa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie zbyt lejąca (dużo zależy od jakości i rodzaju czekolady) możecie dodać 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Polewa powinna mieć ładny buraczkowy kolor. Polejcie nią ciasto, pamiętajcie aby posmarować też brzegi.


Aby zrobić kropki do pozostałej masy dodajcie 2 łyżki ciemnego kakao. Kropki zróbcie za pomocą tylki z papieru  do pieczenia(zwiniętego rożka) lub szprycy.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. hmmmm

    uwielbiam buraki - ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam więc zapowiada się buraczana sobota
    tylko mam jedno małe pytanie, bo nie wiem czy z moich buraków się uda, ponieważ obawiam się, że wyjdą mi WIÓRKI, a u Ciebie są
    "Wiurki buraczane wymieszajcie z czekoladą i dodajcie do pozostałej masy."

    hmmm mam nadzieję, że mimo różnicy WIÓRKOWEJ ciacho będzie pyszne

    ;D

    pozdrawiam cieplutko
    Asia K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, myślę, że nie będzie z tym problemu ;p
      Ps. właśnie odkryłam więcej takich "ciekawostek" ;p ale już poprawione :D

      Usuń