SKŁADNIKI:
- 150 g mąki
- 30 g ciemnego kakao
- 125 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki gęstej śmietany
- 400 g czekolady, w tym: 125 g gorzkiej, a reszta wg gustu (mogą być groszki, pokrojona na kawałki czekolada mleczna, deserowa lub gorzka)
Rozpuść w kąpieli wodnej 125 g gorzkiej czekolady. W międzyczasie utrzyj masło z cukrem. W osobnej misce dokładnie wymieszaj mąkę, sodę, kakao i sól oraz kawałki czekolady lub groszki.
Do masła z cukrem wlej rozpuszczoną czekoladę, wmieszaj jajko i śmietanę. Wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki.
Nagrzej piekarnik do 170°C. Na wyłożoną pergaminem blaszkę nakładaj porcję ciasta na ciasteczka. Powinny to być kulki wielkości niepełnej łyżki. Nie przyklepuj ich, same ładnie się rozpłyną, więc zostaw między nimi spore odstępy (ok. 3-4 cm).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz