5 sty 2013

Czekolada w czekoladzie

Czekoladowe ciasteczka z czekoladą i czekoladowymi groszkami. Czy może być coś piękniejszego? Dla tych, którzy odpowiedzieli "nie" mam czekoladowe ciasteczka wg delikatnie zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki
  • 30 g ciemnego kakao
  • 125 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki gęstej śmietany
  • 400 g czekolady, w tym: 125 g gorzkiej, a reszta wg gustu (mogą być groszki, pokrojona na kawałki czekolada mleczna, deserowa lub gorzka)

Rozpuść w kąpieli wodnej 125 g gorzkiej czekolady. W międzyczasie utrzyj masło z cukrem. W osobnej misce dokładnie wymieszaj mąkę, sodę, kakao i sól oraz kawałki czekolady lub groszki.
Do masła z cukrem wlej rozpuszczoną czekoladę, wmieszaj jajko i śmietanę. Wymieszaj dość dokładnie wszystkie składniki.

Nagrzej piekarnik do 170°C. Na wyłożoną pergaminem blaszkę nakładaj porcję ciasta na ciasteczka. Powinny to być kulki wielkości niepełnej łyżki. Nie przyklepuj ich, same ładnie się rozpłyną, więc zostaw między nimi spore odstępy (ok. 3-4 cm).


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz