30 sty 2013

Budyń waniliowy z jagodowymi plamkami

Jak już wiecie, zrobienie domowego budyniu jest bardzo łatwe. Ja chyba najbardziej lubię budyń waniliowy. Dziś zrobiłam delikatny budyń z cukrem waniliowym i jagodową polewą.


SKŁADNIKI:

budyń:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
polewa:
  • 100 g jagód ( mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Najpierw przygotujcie polewę. W rondlu rozpuśćcie masło i usmażcie jagody. Dodajcie cukier i podsmażcie jeszcze chwilę. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniećcie owoce i smażcie aż wszystko odrobinę zgęstnieje i zrobi się gładkie.
W osobnym rondlu zagotujcie 400 ml mleka z 3 łyżkami cukru waniliowego. W pozostałym mleku (zimnym) rozmieszajcie skrobię. Wlejcie do gotującego się mleka. Ciągle mieszając czekajcie aż budyń zgęstnieje. Gotowy przelejcie do miseczek. Na wierzch wylejcie jagodową polewę.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz