SKŁADNIKI:
- 150 g miękkiego masła
- 225 g cukru (najlepiej drobnego) w tym 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 jajka
- 375 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- 110 ml mleka
- jabłka (mi wystarczyło 1 bardzo duże) lub inne owoce
- łyżka cukru trzcinowego
- cynamon
Na początek włącz piekarnik na 200°C i wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm.
Masło utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę. Powoli dodawaj po 1 jajku i odrobinie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj sok z cytryny i mleko.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale na tyle elastyczną by bez problemu wyłożyć je łyżką w tortownicy.
Jabłka za skórką pokrój w ćwiartki a później na plasterki. Ułóż na cieście i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
Babkę piec w nagrzanym piekarniu przez ok 45 minut (po 35 minutach sprawdzić patyczkiem). Nie wyciągaj ciasta z tortownicy przed wystygnięciem!
Najlepiej zjeść jak tylko wystygnie. Ale gwarantuję, że to nie jest trudne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz