SKŁADNIKI:
- twarde, niezbyt słodkie jabłka (ilość zależy od wielkości patelni)
- cukier (w zależności od upodobań)
- cukier waniliowy
- cynamon
- imbir
- masło - ok. 1 łyżki
- gotowe ciasto francuskie
Obierzcie jabłka i pokrójcie je w ósemki. Na patelni, którą można włożyć do piekarnika roztopcie łyżkę masła, dodajcie jabłka, cukier do smaku i przyprawy. Ich ilość zależy od Waszych upodobań.
Kiedy jabłka będą zrumienione zakryjcie je ciastem francuskim. Brzegi ciasta podwińcie lekko do środka. Tak przygotowaną tartę włóżcie do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kiedy ciasto francuskie nabierze złotego koloru, znaczy, że jest już upieczone.
Wyjmijcie patelnię z piekarnika. Tylko ostrożnie! Ja w tym momencie zwykle się czymś poparzę. Po ok. 5 minutach możecie wyłożyć tartę na talerz.
Ponieważ tarta piekła się do góry nogami wystarczy położyć na patelni talerz i razem wszystko obrócić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz