11 sty 2013

Tarta z patelni

Na upieczenie pysznego ciasta wystarczy czasami pół godziny. Tak jest z jabłkową tartą z patelni, czyli ekspresową wersją klasycznej francuskiej tarty tatin.

SKŁADNIKI:
  • twarde, niezbyt słodkie jabłka (ilość zależy od wielkości patelni)
  • cukier (w zależności od upodobań)
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • imbir 
  • masło - ok. 1 łyżki
  • gotowe ciasto francuskie

Obierzcie jabłka i pokrójcie je w ósemki. Na patelni, którą można włożyć do piekarnika roztopcie łyżkę masła, dodajcie jabłka, cukier do smaku i przyprawy. Ich ilość zależy od Waszych upodobań.


Kiedy jabłka będą zrumienione zakryjcie je ciastem francuskim. Brzegi ciasta podwińcie lekko do środka. Tak przygotowaną tartę włóżcie do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kiedy ciasto francuskie nabierze złotego koloru, znaczy, że jest już upieczone.
Wyjmijcie patelnię z piekarnika. Tylko ostrożnie! Ja w tym momencie zwykle się czymś poparzę. Po ok. 5 minutach możecie wyłożyć tartę na talerz. 


Ponieważ tarta piekła się do góry nogami wystarczy położyć na patelni talerz i razem wszystko obrócić.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz