22 sty 2013

Pełnoziarniste muffiny

Czy muffiny mogą być zdrowe? Oczywiście. Pełnoziarniste muffinki, które Wam dziś pokaże nie zawierają cukru, masła ani białej mąki. Są za to pełne otrębów i płatków owsianych oraz pełnoziarnistej mąki.


SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych lub pszennych (ja wolę owsiane)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 jajko "L"
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 musu z jabłek lub startego na drobnej tarce jabłka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki dobrej jakości miodu (najlepiej akacjowego)

Na początek włączcie piekarnik na 190°C.
Wymieszajcie w misce wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, płatki, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej misce roztrzepcie jajko i wymieszajcie wszystkie mokre składniki: jajko, mleko, mus, olej i miód.
Połączcie wszystkie składniki, ale niezbyt dokładnie.
Wyłóżcie formę do muffinek papilotkami. Napełnijcie je prawie całe, bo muffiny wyrosną tylko trochę.
Włóżcie formę do piekarnika i pieczcie ok 20-25 minut.

1 komentarz:

  1. MMMMM... pełnoziarniste=cool Więcej takich przepisów poproszę ;-)

    OdpowiedzUsuń