SKŁADNIKI:
- 2 małe lub 1 duże opakowanie herbatników petit beurre
- 1 opakowanie krakersów
- 1 puszka masy krówkowej lub domowy kajmak
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 g czekolady
- 1 łyżka śmietanki 36 %
- 1 łyżka masła
- garść siekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
Formę do pieczenia lub inne kwadratowe naczynie o wymiarach ok 22x22 cm wyłóżcie folią spożywczą.
Na dnie naczynia ułóżcie warstwę herbatników (blisko siebie). Potem przygotujcie masę budyniową.
400 ml mleka podgrzejcie z cukrem waniliowym. Skrobię ziemniaczaną rozmieszajcie z resztą zimnego mleka. Gdy mleko z cukrem będzie gorące wlejcie skrobię i szybko i dokładnie mieszajcie aż zgęstnieje. Gęsty budyń wyłóżcie na herbatniki.
Na masie budyniowej ułóżcie warstwę krakersów.
Gotową masę krówkową wyłóżcie do rondelka i lekko podgrzejcie stale mieszając. Kiedy będzie dość miękka rozsmarujcie ją na krakersach. Na górze ułóżcie kolejną warstwę krakersów. Przygotujcie polewę.
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną połączcie ze śmietanką i masłem. Wymieszajcie aż będzie gładka. Wylejcie polewę na krakersy.
Orzechy uprażcie delikatnie na suchej patelni. Posypcie nimi ciasto.
Gotowe ciasto powinno schłodzić się dobrze w lodówce. Najlepiej zostawić je tam na noc, ale ostatecznie wystarczą 3-4 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz