5 lut 2013

Ciasto bez pieczenia

Z przerażeniem odkryłam, że wielu moich znajomych, którzy wynajmują pierwsze mieszkania, nie ma piekarnika! W niewielkiej przestrzeni okazuje się on luksusem. Właśnie dlatego dziś pokażę Wam ciasto, które nie potrzebuje pieczenia.



SKŁADNIKI:
  • 2 małe lub 1 duże opakowanie herbatników petit beurre
  • 1 opakowanie krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej lub domowy kajmak
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 36 % 
  • 1 łyżka masła
  • garść siekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
Formę do pieczenia lub inne kwadratowe naczynie  o wymiarach ok 22x22 cm wyłóżcie folią spożywczą.
Na dnie naczynia ułóżcie warstwę herbatników (blisko siebie). Potem przygotujcie masę budyniową.
400 ml mleka podgrzejcie z cukrem waniliowym. Skrobię ziemniaczaną rozmieszajcie z resztą zimnego mleka. Gdy mleko z cukrem będzie gorące wlejcie skrobię i szybko i dokładnie mieszajcie aż zgęstnieje. Gęsty budyń wyłóżcie na herbatniki.
Na masie budyniowej ułóżcie warstwę krakersów.
Gotową masę krówkową wyłóżcie do rondelka i lekko podgrzejcie stale mieszając. Kiedy będzie dość miękka rozsmarujcie ją na krakersach. Na górze ułóżcie kolejną warstwę krakersów. Przygotujcie polewę.
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną połączcie ze śmietanką i masłem. Wymieszajcie aż będzie gładka. Wylejcie polewę na krakersy.
Orzechy uprażcie delikatnie na suchej patelni. Posypcie nimi ciasto.


Gotowe ciasto powinno schłodzić się dobrze w lodówce. Najlepiej zostawić je tam na noc, ale ostatecznie wystarczą 3-4 godziny.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz