26 lut 2013

Czekoladowe tartaletki

Foremki do tartaletek są już powszechnie dostępne a ich ceny przestały odstraszać. Właśnie dlatego tartaletki stają się coraz bardziej popularne. I dobrze, bo często łatwiej przygotować 2 tartaletki niż dużą tartę, z której część się zmarnuje. Zrobienie czekoladowych tartaletek z owocami zajmuje pół godziny, a jest to bardzo efektowny i ciekawy deser.


SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
  • 80 g ciasteczek digestive lub podobnych (kruche, pełnoziarniste)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gęstej śmietanki 36 %
  • kilka nasionek kardamonu (1 owoc)
  • 3-4 truskawki (w zależności od wielkości)
  • 1 łyżeczka gęstej śmietanki lub bitej śmietany do dekoracji
Piekarnik nagrzejcie do 170°C. Ciasteczka i masło włóżcie do blendera i miksujcie, aż stworzą gładką masę. Foremki posmarujcie neutralnym w smaku olejem. Ciastem wyłóżcie foremki - spód i ranty. Tartaletki włóżcie do piekarnika na 10-12 minut.
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Dodajcie utłuczone w moździerzu ziarenka kardamonu. Lekko przestudzoną czekoladę wymieszajcie ze śmietaną. Krem wyłóżcie na chłodne spody.
Truskawki pokrójcie w plasterki i ułóżcie na wierzchu. Środek ozdóbcie odrobiną śmietanki.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz