Babeczki z owocami to zawsze dobry pomysł. Są sycące i pyszne. Babeczki z bananami to dla wielu osób pewne zaskoczenie, ale warto je upiec, bo mają bardzo ciekawy smak. Dzisiaj pokażę Wam babeczki bananowe z migdałami. Inspiracją był przepis z książeczki Babeczki słodkie i pikantne wydawnictwa Weltbild.
SKŁADNIKI:
- 100 g miękkiego masła lub podobna ilość stopionego
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- 75 ml maślanki
- 50 g grubo mielonych migdałów
- 150 g śmietanki 36 %
- 200 g serka śmietankowego
- prażone płatki migdałowe i groszki czekoladowe do ozdoby
Piekarnik rozgrzejcie do 150°C (bez termoobiegu 175°C). Foremkę do muffinek wyłóżcie papilotkami.
Jeśli macie miękkie masło, utrzyjcie je z cukrem na puszystą masę. Moje masło było wprost z zamrażarki, więc je rozpuściłam i wystudziłam. Płynne masło wymieszałam z cukrem, później wszystkie kroki są takie same.
Do masła dodajcie jajka (po jednym). Banany rozgniećcie widelcem i wymieszajcie z maślanką. Mąkę z proszkiem, sodą, solą i cynamonem, na zmianę z bananami dodawajcie do masy maślanej. Na koniec dodajcie lekko podprażone migdały.
Foremki wypełnijcie do 3/4 wysokości. Pieczcie ok 25-30 minut.
Upieczone babeczki odstawcie do wystudzenia na kratkę. Kiedy babeczki są już prawie chłodne, możecie przygotować krem. Śmietanką ubijcie na sztywno i powoli wymieszajcie z serkiem. Krem odstawcie na kilka (ok. 5) minut do lodówki. Chłodne babeczki dekorujcie kremem za pomocą szprycy lub noża. Wierzch posypcie prażonymi migdałami i groszkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz