16 mar 2013

Poczuj miętę

Mohito (drink, nie marka) zdobywa kolejne rzesze fanów. Nic dziwnego, jest orzeźwiające, miętowe i stosunkowo mało alkoholowe. Dziś spróbowałam zamknąć smak mohito w babeczkach. Chyba się udało :)


SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mohito (może być bez alkoholu - kilka posiekanych listków mięty, sok z 1/4 cytryny, 1 łyżeczka cukru brązowego, gazowana woda mineralna i ewentualnie biały rum)
  • skórka z 1 cytryny
  • kilka kropli olejku miętowego lub syropu miętowego
Piekarnik nagrzejcie do 170°C. Foremkę do muffinek wyłóżcie papilotkami.

Jajka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodajcie olej i lekko ubijcie.

Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie. Dodawajcie na zmienę po 1 łyżce mąki i po odrobinie mohito do masy jajecznej i stale mieszajcie.

Gotowe ciasto nałóżcie do papilotek. Pieczcie ok 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone odstawcie do ostudzenia na kratkę.


Babeczki możecie udekorować odrobiną bitej śmietany lub kremu czekoladowego (rozpuszcząną czekoladę [1/2 tabliczki] wystarczy wymieszać z 1 łyżką śmietany i niewielką ilością masła) i listkami mięty.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz