24 mar 2013

Kruche babki

Kruche babeczki z kremem lub budyniem i owocami wyglądają bardzo efektownie i sprawdzą się doskonale na przyjęciach. Odpowiednio udekorowane, np. czekoladowymi mini jajeczkami ładnie będą wygladały na wielkanocnym stole. Kruche spody można też wykorzystać do zrobienia małych mazurków. Przepis na kruche ciasto pochodzi z  Kuchnii Polskiej wydawnictwa Olimp Media. 

SKŁADNIKI:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
na budyń:
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki mąki zieminiaczanej
poza tym:
  • 1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
  • owoce, np. maliny, jagody, truskawki (mogą być rozmrożone)
  • odrobina oleju lub rozpuszczonego masła do foremek
  • białko
Najpierw przygotujcie ciasto. Mąke przesiejcie do miski lub na stolnicę i posiekajcie z zimnym masłem. Dodajcie żółtko, cukier i śmietanę i  wyróbcie gładkie ciasto. Włóżcie je do lodówki na 1-2 godziny.
Foremki do babeczek wysmarujcie olejem lub roztopionym masłem. Znajdźcie szklankę, kubek lub inne naczynie o średnicy trochę większej niż foremki.
Nastawcie piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na ok. 0,5 cm placek. Przygotowanym naczynkiem wycinakcie kółka i wykladajcie ciastem foremki - tak aby lekko zawinięte wystawało za brzeg foremki (kruche ciasto lubi delikatnie spłynąć). Babeczki wysmarujcie biaiałkiem i pieczcie ok. 15 minut - powinny być rumiane. Upieczone babeczki odstawcie w formekach do ostygnięcia.
Przygotujcie budyń. Z mleka odlejcie 1/2 szklanki. Resztę zagotujcie z cukrem. W zimnym mleku rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i wlejcie do gorącego mleka intensywnie mieszając. Mieszajcie jeszcze przez chwilę, budyń musi się ponownie zagotować. Tak przygotowany budyn odstawcie do wystygnięcia.
  
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Każdą kruchą babeczkę wysmarujcie w środku czekoladą, będzie to smaczna izolacja dzięki której ciasto nie namoknie. Pozostałą czekoladę odstawcie na garnek z ciepłą wodą.
Kiedy czekolada w babeczkach zasyegnie, możecie nałożyć do nich budyń i udekorować owocami. Na koniec skropcie babeczki resztą czekolady.

Uwaga! Kruchego ciasta nie należy wkladać do lodówki, bo zrobi się twarde. Właśnie dlatego najlepiej przygotować wszystkie elementy babeczek wcześniej i złożyć je dopiero przed podaniem. Z powyższego przepisu powinno wyjść ok. 20 babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz