7 mar 2013

Piekielnie dobre ciasto

Devil's food cake to doskonałe, intensywnie czekoladowe i bardzo proste ciasto z kremem. Co w nim takiego diabelskiego? Zapewne to, że skusi każdego. Czekoladowe placki mogą być przełożone maślanym kremem waniliowym, musem czekoladowym, czy bitą śmietaną - wszystko zależy od waszych upodobań. To piekielnie dobre ciasto doskonale może zastąpić klasyczny tort biszkoptowy.
Przepis na ciasto pochodzi z Kuchni Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 50 g przesianego ciemnego kakao
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła (i odrobina do posmarowania formy)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 225 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka (M)
krem:
  • 200 g śmietanki 36 % (moim zdaniem najlepsza jest z Piątnicy)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • śmietan-fix (jeśli ciasto będzie zjedzone tego samego dnia i nie jest zbyt gorąco, fix nie jest potrzebny)
polewa:
  • 40 ml wody
  • 10 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 60 g masła
  • 100 g posiekanej ciemnej czekolady

Piekarnik rozgrzejcie do 180°C. Potrzebne będą 2 tortownice (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem. Brzegi tortownic nasmarujcie masłem, a spód wyłóżcie papierem do pieczenia. Jeśli macie jedną blaszkę, możecie piec po 1 placku.

Przesiane kakao wymieszajcie z cukrem muscovado i zalejcie wrzątkiem. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie, aby stygło.
Mąkę wymieszajcie z sodą i proszkiem, przesiejcie wszystko do osobnej miski.
Masło i drobny cukier ubijcie na jasną, puszystą masę. Gdy będzie gotowa, dodajcie ekstrakt waniliowy i wymieszajcie dokładnie. Później dodajcie 1 jajko i 2 łyżki mąki, znów dokładnie wymieszajcie. Dodajcie kolejne jajko i resztę mąki, wymieszajcie na ile to możliwe i dodajcie płynną masę kakaową. Mikserem na najwolniejszych obrotach, lub trzepaczką dokładnie wszystko wymieszajcie.
Ciasto podzielcie na 2 blaszki i pieczcie ok 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto odstawcie na kilka minut w foremkach, a później wyjmijcie na kratkę do wystygnięcia.
Śmietankę ubij z ekstraktem waniliowym i fixem. Odstaw na ok 30 minut do lodówki.
Chłodne blaty przełóż kremem, możesz dodać do kremu groszki czekoladowe lub ulubione bakalie, świetnie sprawdzają się lekko słone pistacje.

Aby zrobić polewę do garnka włóż masło, cukier i wodę. Postaw na średnim ogniu, gotuj aż wszystko się rozpuści i będzie widać bąbelki. Zdejmij garnek z ognia i dodaj czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 45 minut. Gęstną masą udekorujcie ciasto z wierzchu.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz