12 mar 2013

Chrupiące czekoladki

Są chrupiące, czekoladowe i pyszne. Poza tym łatwo je zrobić i nie wymagają wielu składników. Czekoladki można zrobić z tego co akurat znajdziecie w kuchni.


SKŁADNIKI:
  • mała garść pokruszonych biszkoptów kakaowych
  • mała garść płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.)
  • 200 g gorzkiej czekolady (ewentualnie gorzka i mleczna pół na pół)
Czekoladę połamcie na małe kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Orzechy posiekajcie na dość duże kawałki. Wymieszajcie je z biszkoptami. Do orzechów i biszkoptów dodajcie rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie płatki kukurydziane i znów wymieszajcie masę.

Możecie użyć też rodzynek, żurawiny, suszonych owoców. Najważniejszą są jednak płatki kukurydziane, bo to one nadają czkoladkom chrupkości.

W zależności od tego czy chcecie mieć idealnie równe kawałki czekolady, czy różnorodne grudki, możecie wybrać sposób dalszej pracy.
Jeśli wolicie równe kawałki, to z tężejącej masy formujcie podobnej wielkości kuleczki i odkładajcie na pergamin do całkowitego stwardnienia.
Jeśli chcecie mieć nieregularne czekoladowe bryłki, to przełóżcie masę do płaskiego naczynia i odstawcie do stwardnienia. Dużą, twardą bryłę czekolady wyjmijcie z naczynia i połamcie na kawałki.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz