18 mar 2013

Murzynek cioci Ali

Murzynek to jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. Bardzo kakaowy, bardzo puszysty i baaaardzo smaczny. Teraz, kiedy zalewają nas świetne przepisy z całego świata, murzynek nie jest już tak popularny jak 20 lat temu. Zupełnie niesłusznie, bo nadal jest to bardzo dobre ciasto do kawy czy popołudniowej herbaty. Dzisiejszy murzynek wyrósł wg przepisu cioci Ali.


SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • bakalie
Kwadratową blaszkę (24x24 cm), lub dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Cukier z wodą, kakao i margaryną zagotuj i mieszaj aż do rozpuszczenia. Po ostudzeniu odlej 5 łyżek masy kakaowej do osobnej miseczki.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, żółtkami i bakaliami. Ubij na sztywno białka. Dodaj masę kakaową i wcześniej ubite na białka.
Murzynka piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z formy i posmaruj masą kakaową.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz