18 cze 2013

Torcik kokosowy

Plaża, słońce, palmy i drink pity prosto z kokosa. Jeśli dla Was raj wygląda podobnie to na pewno spodoba się Wam ten torcik.


SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 kieliszek rumu kokosowego (malibu itp.)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
Piekarnik nagrzej do 180°C. Brzegi tortownicy (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem nasmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli masz, przygotuj 2 lub nawet 3 tortownice, ale ciasto możesz piec też partiami.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i 1 jajko utrzyj mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawaj po 1 jajku i po trochę mąki. Na koniec dodaj śmietanę. Ciasto ucieraj przez 10 minut aż będzie jednolite.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcję piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (aż zrumieni się z wierzchu). Placki będą dość cienkie.

Upieczone blaty odstaw do ostygnięcia.

Ubij kremówkę na sztywną pianę. Dodaj ją delikatnie do serka. Wmieszaj pozostałe składniki (zostaw trochę czekolady do ozdoby). Jeśli jest bardzo ciepło, odstaw krem na 20 minut do lodówki.

Wystudzone blaty przełóż kremem kokosowym. Także wierzch. Torcik udekoruj posiekaną czekoladą.


Ciasto możesz przechować w lodówce, ale wyjmij je ok. 30 minut przed podaniem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz