8 maj 2013

Lemon curd

Bardzo lubię angielskie wypieki, ale często znajdują się w nich składniki w Polsce niedostępne. Tak właśnie jest z lemon curd. Cytrynowy krem, który w Wielkiej Brytanii można kupić w każdym sklepie, często jest elementem tart i przekładanych ciast. Lemon curd w wielu przepisach występuje pod postacią gotowego przetworu, mozna go jednaj zrobić samemu. Dobry przepis znalazałam na blogu decor8.


SKŁADNIKI:
  • 4 żółtka
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
Masło rozpuśćcie w rądelku. Dodajcie do niego sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Połączcie składniki i na koniec dodajcie żółtka. Stale mieszając gotujcie wszysto, aż zacznie gęstnieć. Kiedy krem będzie miał konsystencję budyniu, zdejmijcie rondelek z ognia i odstawcie do wystudzenia.

Jeśli nie użyjecie kremu od razu, zimny przełóżnie do słoiczka i przechowujcie w lodówce do 7 dni.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz