23 maj 2013

Rabarbarowy kompot

Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie zawsze wiosną mama gotowała cudowny rabarbarowy kompot. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych domowych napojów (obok kompotu truskawkowego). W tym roku rabarbarowy smak kompotu postanowiłam trochę podkręcić przyprawami.


SKŁADNIKI:
  • 1,7-2 l wody
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek cukru waniliowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 łupinka ziarenek kardamonu
Rabarbar umyj i pokrój na ok 1,5 - 2 cm kawałki. Jabłko umyj, obierz i pokrój w średnie kawałki.

Zagotuj wodę z cukrem. Nabierz ok. 1 szklankę wrzącej wody i zalej rabarbar. Zblanszowane łodygi wraz z jabłkiem, imbirem i kardamonem wrzuć do gotującej się wody.

Kompot będzie gotowy kiedy owoce się rozgotują, a płyn nabierze różowego koloru.


Jeśli lubisz, możesz dodać do smaku kilka listków mięty.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz