Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie zawsze wiosną mama gotowała cudowny rabarbarowy kompot. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych domowych napojów (obok kompotu truskawkowego). W tym roku rabarbarowy smak kompotu postanowiłam trochę podkręcić przyprawami.
SKŁADNIKI:
- 1,7-2 l wody
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 jabłko
- 4-5 łyżek cukru waniliowego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łupinka ziarenek kardamonu
Rabarbar umyj i pokrój na ok 1,5 - 2 cm kawałki. Jabłko umyj, obierz i pokrój w średnie kawałki.
Zagotuj wodę z cukrem. Nabierz ok. 1 szklankę wrzącej wody i zalej rabarbar. Zblanszowane łodygi wraz z jabłkiem, imbirem i kardamonem wrzuć do gotującej się wody.
Kompot będzie gotowy kiedy owoce się rozgotują, a płyn nabierze różowego koloru.
Jeśli lubisz, możesz dodać do smaku kilka listków mięty.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz