Kruche ciasto, rabarbar i chrupiąca kruszonka. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Słodkie ciasto i kwaskowaty rabarbar to świetne połączenie.
SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 120 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru (najlepiej waniliowego)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 75 g zimnego masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Zagnieć kruche ciasto - możesz to zrobić nawet kilka dni wcześniej i schować je, szczelnie owinięte folią do lodówki.
Masło pokrój na małe kawałki i rozgnieć lub posiekaj z mąką. Dodaj cukier i śmietanę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i schowaj do lodówki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie.
Umyj i pokrój rabarbarowe łodygi na 1 cm kawałki. Na patelni roztop łyżkę masła i wrzuć rabarbar. Dodaj cukier i ziarenka z 1 laski wanilii. Smaż owoce, aż powstanie dość gęsty dżem - część owoców się rozpadnie.
Aby zrobić kruszonkę, po prosu zagnieć mąkę i cukier z masłem. Odstaw do schłodzenia w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę do tarty wysmaruj olejem lub roztopionym masłem.
Rozwałkuj kruche ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wyłóż nim formę. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i wysyp suchym grochem lub fasolą. Wstaw do pieca na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmij groch/fasolę i folię i podpiecz ciasto jeszcze kilka minut aż będzie rumiane. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
Kiedy kruche ciasto będzie chłodne nałóż na nie rabarbarowe nadzienie wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i pokrusz kruszonkę wymieszaną z płatkami migdałowymi. Wstat do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż kruszonka się zarumieni.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz